Действие и ползите на Бета Глюканите за имунната система

Най-често обръщаме внимание на  имунната система, когато сме на път да се разболеем или вече сме болни. Тогава идва въпроса, как да я подсилим, за да избегнем по-тежки усложнения.

Често се доверяваме на естествени природни продукти, различни видове имуностимулатори. Важно е да се обърне внимание, кои от тях съдържат бета глюкани.

Силната имунна система е ключът към здравето при деца и възрастни. Когато функционира правилно тя се противопоставя успешно на  болестотворните микроорганизми – бактерии, вируси, гъбички и паразити. Силната имунна система предоставя мощни естествени защитни сили срещу болестните процеси, а отслабената прави организма по–податлив на инфекции.

Превенцията е правилният начин да се избегне лечението с антибиотици. 

1-3,1-6 Бета глюкани – силен имуностимулант

Бета глюканът е единственият природен имуностимулант с доказан механизъм на действие. Представлява научно доказан, биологично защитен полизахариден имуномодулатор, който засилва естествения и придобития имунитет. Подпомага поддържането на здравословни нива на липидите и холестерола в кръвта.

Те притежават силни имуностимулиращи качества:

  • защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции; 
  • притежават безопасност при продължителна употреба; 
  • удобни форми за прием както при деца, така и при възрастни 

В естествен вид се съдържа в растителните храни като пълнозърнести продукти, дрождите на хлебната мая, някои сурови гъби, овес и ечемик. Като най-биологично активни бета–глюкани са дълговерижните 1,3/1,6 бета–глюкани, извлечени от гъбите Майтаке, както и  корен от растението Астрагалус. Единствено дълговерижните 1,3/1,6 бета–глюкани са биогично активни и притежавата имуностимулиращ ефект.

D-фракцията – особености

Измежду различните фракции, които се получават в процеса на стандартизация на екстракта от гъби, е известно, че D-фракцията е киселинно-неразтворима, алкално-разтворима и има фракции, които се извличат в гореща вода (1,6 бета-глюкани, които имат 1,3 разклонена верига)  с молекулно тегло около 1 милион далтона. D-фракцията от гъбата Майтаке има способността да активира имунната система на клетъчно ниво.

D-фракцията на гъбата Майтаке активира макрофагите, естествените клетки убийци и други Т-клетки, които атакуват дори туморните клетки.

Астрагал (Astragalus membranaceus – корен)

Коренът от Астрагал съдържа висок процент бета глюкани и други биоактивни вещества.

Високо ценен адаптоген и тоник на общото здраве в традиционната китайска медицина, който проявява антиоксидантно, имуностимулиращо, хепатопротективно, експекторантно и диуретично действие. Комбинацията от тези свойства превръща астрагала в отлично детоксикиращо и повишаващо съпротивителните сили на организма средство. Коренът от астрагал подобрява метаболитните показатели при различни инфекциозни, обменни и дегенеративни заболявания, протичащи с интензивен оксидативен стрес, и може да забави напредването им.

Безопасност

Клинични изследвания, както и данни от народната медицина на източната медицина показват, че D-фракцията са безопасни и не са токсични.

Ползи и ефекти от бета глюканите: 

  • Допринасят за подсилване защитните сили на организма през студения и преходните сезони.
  • Спомага за намаляване възприемчивостта на организма към грип и останалите респираторни инфекции.
  • Спомагат за съкращаване продължителността на евентуалното боледуване.
  • Притежава силен адаптогенен ефект и силно се препоръчва за подготовка за есенно зимния сезон
  • Подобрява работоспособността и намалява чувството на отпадналост, като предпазва клетките и тъканите от оксидативен стрес

Като мощен неспецифичен имуноактиватор бета–глюканите се свързват с определени рецептори на повърхността на имунните клетки, разпознават се като чужди тела и провокират имунен отговор, който увеличава резистентността на организма към вируси, бактерии и гъбички, особено в преходните и студени сезони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart