Имуномодулатори

ИМУНОМОДУЛАТОРИТЕ И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ПРИ АЛЕРГИИТЕ

Алергии – определение и причини

Алергии, които могат да бъдат сезнонни (обострящи  се през пролетта и лятото); целогодишни (причинени от домашен прах, плесен, домашни любимци, акари и др.)

Когато антигени, като полени, нахлуват в човешкото тяло, чрез лигавицата на мембраните, мастните клетки отделят хистамините и причиняват алергична реакция.

В същото време мастоцитите отделят възпалителни цитокини като IL-4 и IL-13 и активират имунните клетки, които го заобикалят, за да стимулират възпалението.

Общи познания

Векове наред гъбите се разглеждат на Изток като върхови тонисти на здравето. Стотици до хиляди научни изследвания показват своята несравнима способност да поддържат:

  • имунитет
  • сърдечно-съдово здраве
  • кръвна захар
  • сексуална функция
  • енергия.

В многобройни експерименти и клинични изпитвания гъбите са показали и антивирусни, антибактериални, противовъзпалителни и антиалергични действия.

Може да се изненадате, че някои гъби могат да бъдат ефективно лечение за алергии и други здравословни проблеми.

Алергията произтича от свръхчувствителност към вещества в околната среда, които при повечето хора не причиняват никакъв проблем. Тези вещества, известни като алергени, се вдишват или проникват в кожата.

Най-често срещаните алергени са мръсотия, прах, цветен прашец, цигарен дим и други. Алергенът предизвиква имунен отговор, известен като алергична или свръхчувствителна реакция.

Най-честите алергични нарушения са сенна хрема, астма, екзема и копривна треска. Производството на хистамин и други химични медиатори в тези реакции може да доведе до реакции, вариращи от леки до животозастрашаващи.

Когато антигени, като полени, нахлуват в човешкото тяло, чрез лигавицата на мембраните, мастните клетки отделят хистамините и причиняват алергична реакция.

В същото време мастоцитите отделят възпалителни цитокини като IL-4 и IL-13 и активират имунните клетки, които го заобикалят, за да стимулират възпалението.

Никой не трябва да отрича ползите от лекарствата за спешни случаи и остри състояния. Но за хроничните състояния и за постигането на оптимално здраве, е важно да признаем дългосрочните адаптогенни предимства на лекарствените гъби.

Гъбите Maitake

В проучване водено от професор Hirasawa от университетското училище Tohoku Graduate School – Япония, се разкри че екстракт от гъбите Maitake, в комбинация със секрецията на хистамините от мастоцитите, контролират нивата на генно експресиране  и тяхното експресиране на IL-4 и IL-13. В резултат на тяхната каскада от въздействие, те действат като противовъзпалителен агент.

При процеса на вдишване на агенти, към които човешкия организъм е силно чувствителен и алергичен се наблюдава силно дразнене на мембраните в носа, причинявайки възпаление и подуване – конгестия на носната лигавица. Алергичен ринит е терминът за състоянието описано по-горе.

В китайските клинични проучвания повече от 2000 пациенти с хроничен бронхит са лекувани с високопречистени екстракти на гъби Майтаке. В рамките на две седмици 60-90% от пациентите са показали значително подобрение, като възрастните пациенти и тези с астма имат най-голяма прогресия в намаляване на симптомите и постигане на пълноценно оздравяване.

Екстракт от Черен бъз

Екстрактите от черен бъз са известни при борбата с  симптомите на алергиите. Тъй като алергиите отключват свръх реакция на имунната система, както и възпаление, способността на черния бъз за подобряване на имунната система и успокояване на възпалението помага за облекчаване на алергията. Фармаколозите поставят черния бъз  в списъка на най-ефективните растения, използвани за лечение на сенна хрема.

Тъй като алергиите отключват свръхреакция на имунната система, както и възпаление, способността на бета глюканите, сапонините, антоцианите и биофлавоноидите за подобряване на имунната система и успокояване на възпалението помага за облекчаване на алергията.

Πpи acтмa и зaбoлявaния нa бeлитe дpoбовe e пpeпopъчитeлнo  профилактичен пpиeм нa по-горе посочените биоактивни вещества с цел намаляване на астматичните пристъпи и екзацербации.

Използването на тази комбинация от високо пречистени екстракти от Астрагал, гъби Майтаке и Ехинацеа и Черен бъз представлява една много ефективна и силна комбинация за лечение на същите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart