Medication on white tray

АНТИБИОТИЦИ И ТЯХНОТО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ПОЛЗВАНЕ

 

Доста често антибиотиците се предписват за третиране на вирусни инфекции, включително грип, простудни заболявания, херпесни инфекции и треска.

Все пак е изненадващо да се отбележи, че антибиотиците нямат никаква функция при третиране на вирусните инфекции, тъй като те не са способни да елиминират или да задържат растежа на вирусите. Има случаи в които вирусните инфекции влошават състоянието на имунната система, особено при възрастни хора, деца и пациенти, възстановяващи се след операция или други травми. Следователно, вирусната инфекция може понякога да даде резултат чрез развитието на лека бактериална инфекция. В действителност, антибиотиците се предписват на пациенти, страдащи от вирусни инфекции, за да лекуват такива вторични бактериални инфекции.

Би било много по-разумно да се наблюдава пациента дали ще развие вторична бактериална инфекция, преди да му бъдат предписани антибиотици. В такива случаи, пациентите, страдащи от вирусни инфекции е необходимо първо да бъдат лекувани с природни средства, с цел поставената в риск имунна система, да бъде подсилена и защитните функции на организма да бъдат оптимизирани. За да имат ефект, антибиотиците би трябвало да бъдат използвани само, когато е абсолютно необходимо за предотвратяване на развитието на вторична бактериална инфекция и последиците от нея.

Как антибиотиците лекуват грипа

 

Ако трябва да бъдем точни, бактериите са едноклетъчни организми, които имат клетъчна стена, плазмена мембрана и също така съответен генетичен материал. Антибиотиците имат способността да унищожават бактериите чрез увреждане на различни части на бактериалната клетка – пример за това са пеницилиновите антибиотици, чрез увреждане клетъчната им стена.

Може да се отбележи, че за разлика от бактериите, вирусите не са живи тела и нямат клетъчна стена или плазмена мембрана. Затова вирусите са неспособни да изпълнят някаква химична реакция, както и не могат да се размножават самостоятелно. Тъй като вирусите не включват структури, които могат да бъдат атакувани от антибиотиците, всъщност тези лекарства са безполезни срещу вирусите. Това вероятно изяснява нещата защо антибиотиците са ефективни само в лечението на бактериални инфекции, докато са безполезни в лечението на вирусни инфекции.

В действителност, често антибиотиците също така се предписват, за да лекуват сравнително тривиални инфекции, които иначе биха могли да се излекуват с други по-прости методи. В повечето случаи, не се изисква някакво лечение за инфекцията, стига вашето тяло да има способността да се пребори с нея само.

Все пак, когато има нужда, тази битка, която води тялото, може да бъде подпомогната от други естествени начини. Запомнете, че е много важно да позволите на тялото да се пребори с инфекцията, тъй като това ще му позволи да развие естествена защита срещу съществуващата инфекция.

Антибиотик се включва в лечението, когато се открие, че тялото няма способността да се пребори или да спечели битката срещу инфекцията. В същото време, е важно да не забравяте, че антибиотиците нямат способността да елиминират бактерията веднага, както често се смята. Всъщност, антибиотиците само помагат в задържането на растежа на бактериалните клетки. Затова зависи от вашата имунна система да се справи с останалите задачи.

Антибиотиците са полезни при лечение на бактериална инфекция

 

Както беше споменато преди, антибиотиците са изключително полезни при лечението на бактериални инфекции. За съжаление те не се предписват, нито се приемат с необходимото внимание. Има случаи в които самите пациенти искат от медицинските специалисти да им предпишат някакъв антибиотик. Лекарите от своя страна трябва да са наясно в детайли с употребата на тази група лекарства. За жалост, често бързат да го предпишат, дори когато причината на техните пациенти няма връзка с бактериална инфекция.

Тази небрежност от страна на лекарите, както и от страна на пациентите е основната причина за появата на бактериална резистентност, която всъщност прави антибиотиците безполезни.

В действителност, антибиотиците се считат за потенциално живото-спасяващи лекарства и обозначават значителния напредък, който е направила медицината. Когато за първи път антибиотиците се появяват на пазара, се е вярвало, че проклятието на заразните болести ще бъде премахнато. Човечеството ще може да живее в свят, в който на практика няма да има инфекции.

Плашещата истина в това отношение е злоупотребата с антибиотици. В резултат на неправилната употреба на антибиотиците, те са се превърнали в основна опасност за здравето на хората. Неизбежно е инфекциите, които се появяват да не могат да бъдат овладени чрез лечение с антиботични лекарства. До какво води интензивната и неправилната употреба на антибиотичните лекарства?

Ние всъщност пренебрегваме факта, че природата има свои собствени начини за борба с обратното производство на мулти-резистентни бактериални щамове. Парадоксално е, че ние сега трябва да се обърнем към природата, както и към природните лекарства, за да се измъкнем от това затруднение.

Рискове от прекомерна употреба на антибиотици

 

Прекомерната употреба на антибиотици, има потенциала да доведе до многобройни проблеми. За някои пациенти, дори основната употреба на антибиотици може да се окаже животозастрашаваща. В случаите, когато антибиотици като пеницилин не се използват по подходящ начин или се използват за много кратък период от време, има вероятност от развитие на бактериална резистентност към тези лекарства.

В последствие, резистентните щамове успяват да неутрализират влиянието на пеницилина, когато те отново попаднат в контакт с него. По този начин, употребата на лекарствата започва да става безполезна. По принцип, едно лекарство става неефективно, когато няколко вида бактерии развият резистентност към него. В последствие, се налага да се комбинират и произвеждат по-силни антибиотици. Въпреки това, бактериалната резистентност се развива с много по-бързи темпове в сравнение с темповете, с които фармацевтичните компании са способни да разработват нови антибиотици.

Прекомерната употреба на антибиотици предизвиква все по-широко разпространение на алергични реакции. По-рано, само пет до десет процента от хората, използващи антибиотици, особено пеницилин, са страдали от алергични реакции. Поради нарастващия брой на хората, които са изложени на антибиотично лечение все по-често тези дни, броят на хората развиващи алергични реакции също се повишава.

Алергичните реакции, причинени от неправилната или прекомерна употреба на антибиотици варират: от обрив по кожата до отоци (натрупване на течност в междуклетъчните пространства на тъканите, причиняващи подуване и отичане на тъканите). Анафилактични реакции (остра чувствителност към вещество, анафилаксия), каквато е например бронхоспазмът (ограничение на притока на въздух), както и шокът. Тези реакции не се ограничават само с употребата на антибиотици, принадлежащи само към групата на пеницилина.

В допълнение, такива алергични реакции могат също така да се проявят, в следствие на употребата на тетрациклини и цефалоспорини.

Антибиотиците са необходимото „зло”, до което стигаме в борбата срещу бактериите, причиняващи болести и инфекции

За съжаление, когато унищожаваме тях, нанасяме и други, сериозни щети върху организма си. Кои са те и как да неутрализираме неблагоприятния ефект от употребата на антибиотични лекарства, като в същото време извлечем максимални ползи за здравето си?


Какво се случва в организма след продължителна употреба на антибиотици

 

Употребата на силни медикаменти, продължителното антибиотично лечение носят опасността от поява на дисбаланс в чревната флора. Така редица бактерии, гъбички, паразити могат да се размножават бързо и да виреят лесно. Дефицитът на полезни чревни бактерии води не само до оплаквания като метеоризъм, диария, запек и др., но и застрашават да провокират сериозни заболявания.

Прекомерната употреба на антибиотици ни изправя и пред друга заплаха – все по-широкото разпространение на алергични реакции (алергични обриви, отоци по тъканите, анафилактична реакция, шок).

Не забравяйте, ако се налага лечение с антибиотик да коментирате с личния си лекар какви са възможните странични ефекти от приема му, както и да поискате изписването на препарати, които да предотвратят или неутрализират тяхната поява.

Как да подобрим имунната си система след антибиотично лечение

 

Ако приемът на антибиотик е бил неизбежен, ето как можем да се погрижим за по-бързото си възстановяване и за отстраняването на отрицателните последици от „химията” върху тялото ни.

По време на прием на антибиотични лекарства – за да предпазим полезните чревни бактерии, трябва да включим в менюто си прием на пробиотици. Такива се съдържат в истинското българско кисело мляко. Правило е обаче киселото мляко да се консумира с интервал минимум от 2 часа от приема на антибиотика и никога едновременно.

Нуждаем се и от допълнителен прием на витамин С и цинк. При прием особено на някои антибиотици е желателно да се вземат и витамини от В групата.

А за да подпомогнем имунната система на тялото в реакцията й срещу бактериалната и вирусна инфекция, най-добре е да ползваме имуностимулатори и имуномодулатори.

Изследователите установяват, че хоратa приемащи антибиотици продължително време, са имали намалени нива на цитокини – хормонните пратеници на имунната система. По-вероятно е да развиете резистентни бактерии или да се разболеете в бъдеще, когато имунната ви система е потисната.

Тъй като повече бактерии стават резистентни към антибиотици, учените предупреждават, че скоро ще се върнем в “тъмните векове на медицината”. Тогава нашите лекарства са неефективни дори срещу най-основната инфекция. Изследват се страничните ефекти на антибиотиците и как бактериите могат да развият съпротива срещу тях.

Изследователи от MIT (Масачузетският технологичен институт) и Харвард са открили, че лекарствата действително могат да работят срещу тялото. С други думи отслабват способността на имунната система да се бори с патогените.

“Тъмните векове на медицината”

За да се предотврати евентуален сценарий за връщане към “тъмните векове на медицината”, екипи от учени разработват нови лечения, които не изискват лекарства, като антимикробни материали, светлини и хищни бактерии. Но антибиотиците ще продължат да играят важна роля в бъдещите лечения, тъй като изследователите откриват нови класове или превъзхождат старите. И в този смисъл, трябва да има по-добро разбиране за това, какво точно правят антибиотиците с тялото.

Скорошно проучване, проведено от изследователи в Харвард, MIT, Института за биологично инженерство разработки на Wyss, има за цел да проучи начините, по които антибиотиците са засегнали тялото. Как тези ефекти на свой ред се отразяват както върху нахлуващите бактерии, така и върху имунните клетки на гостоприемника. Промените не винаги са били насочени към по-добро.

Как имунната система отговоря при гpипни cъcтoяния

 

Ето един пример за реакцията на имунния отговор при гpипни cъcтoяния: бeтa-глюĸaнитe, антоцианите, биофлавоноидите, сапонините cтимyлиpaт oтдeлянeтo нa вeщecтвa, нapeчeни цитoĸини, ĸoити ca мнoгo вaжни ĸaтo oтгoвop нa имyнитeтa.

Цитокините ce oтдeлят oт ĸлeтĸи в  човешкия организъм наречени макрофаги. Дeйcтвиeтo нa макрофагите e дa пoглъщат и неутрализират бaĸтepии, вируси, гъбички, паразити и други патогени. Ежедневният прием нa бeтa глюĸaни yвeличaвa издpъжливocттa нa opгaнизмa ĸъм виpycите и бaĸтepиите. Поради тaзи пpичинa в пepиoдите с висок риск от вирусни и бактериални инфекции, пpиeмaйтe високи концентрации на бeтa глюĸaни.

Резултатът при прием на бета-глюкани е, че те провокират образуването на отбранителни клетки. Те от своя страна атакуват вирусите и бактериите. Скъсяват периода на боледуване, намаляват опасността от последващи усложнения и улесняват възстановяването след тях.

Високите нива на описаните активатори по-горе се срещат в различни източници. За постигане на максимален ефект, много е важен приемът на всички тези отделни вещества заедно по едно и също време.

Imunocea е мощна формула  за нормализиране на човешкото здраве с оптимална концентрация на високопречистени екстракти за укрепване на организма и повишаване на съпротивителните сили в сезона на настинки и вируси.

Imunocea e ефективно имуностимулиращо средство за превенция имунодефицитни състояния.

Оптимизира собствените оздравителни механизми на организма, след антибиотична терапия и следоперативни състояния.

Допринася за нормалното функциониране на дихателната система, подкрепя организма в борбата с инфекции и заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart