Грип и Настинка

КАК ДА ПОЗНАЕМ ДАЛИ СМЕ БОЛНИ ОТ НАСТИНКА, ИЛИ ОТ ГРИП И ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ?

 

Най-често оплакванията при доктора се свеждат до респираторни заболявания като настинка и грип. Как бихме могли да разграничим настинката от грипното заболяване?

При настинка

Характерно за есенните и зимните месеци е развитието на грип и състояния на простуда. През това време от годината, хората прекарват по-голямата част от времето си в затворени помещения, от което зависи и разпространението на вирусите. Най-добър пример за това са училищата и детските градини, където вирусите се разпространяват със скороста на светлината.

Вирусната настинка

Вирусите отговорни за настинката се намират в назалния секрет, като секретоотделянето е най-голямо от началото до четвъртия ден на болестта.

Как се предава вирусната инфекция?

 • Директно – чрез предаване на секретите на инфектирания човек върху кожата и лигавиците на друг, или контакт с вещи, върху които са попаднали секрети от вирусносителя.
 • По въздушно-капков път – чрез кихане, кашляне или е достатъчно да сте в едно помещение с човек, който е заразен.

Възпалителната реакция се разпознава със симптомите на настинка: кихане, кашляне, възпаление на очите, ушите и болки в гърлото.

Какви са симптомите на настинката?

Сигналите и симптомите на настинка могат да варират при различните пациенти, като всички са сравнително леки и траят обикновено от два до пет дена. Те се проявяват в рамките на 10 часа от началото на инфекцията.

Най-често срещани са:

 • Секреция и запушен нос
 • Кашлица
 • Болки в гърлото

По-рядко срещани симптоми:

 • Температура (при по-малките деца)
 • Чувство на дискомфорт
 • Мускулни болки
 • Липса на глас
 • Парене на очите
 • Липса на апетит
 • Болки в ушите

Как се лекува настинката?

Настинката минава леко като отшумява от 6 до 9 дена. Общото неразположение може да ни съпътства до две седмици след началото. При децата, симптомите са по-продължителни отколкото при възрастните, но обикновено отшумяват в рамките на 10 до 14 дни. Лечението на настинката е симптоматично, което значи, че третираме или облекчаваме симптомите. (Капки за нос, имуностимуланти, болкоуспокояващи препарати)

Настинката не е страшна, но може да е предпоставка за развитие на други заболявания или да влоши определени болестни състояния. 

В много малък процент от случайте, настинката може да бъде съпроводена от бактериални инфекции – възпаление на синусите, пневмония, както и да доведе до влошаване при наличие на белодробна болест.

Как да познаем дали сме болни от настинка или от грип?

Настинката и грипа си приличат много по това, че и двете болести са вид заболяване на респираторния тракт.  Разликата между тях е, че грипният вирус преобладава основно през студените месеци и тъй като е инфекциозен се проявява под формата на епидемии.

Симптомите на грипа се развиват едновременно и обикновено продължават една седмица: висока температура, суха кашлица, болки в мускулите и главоболие.

За разлика от настинката, чиито симптомите се появяват и развиват един по един, при грипа те започва изведнъж. Грипът може да позаете по внезапното начало и комбинацията от симптоми като:

Внезапно начало

Висока температура

Силна болка на мускулите и ставите

Главоболие

Суха кашлица

Загуба на апетит


Независимо дали сме хванали вирус на настинка или на грип е препоръчително да отделим време за почивка, да приемаме много течности и да подсилим имунната си система

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart