КАК ВЛИЯЕ СТРЕСЪТ НА ИМУННАТА НИ СИСТЕМА?

 

 

Имунната система представлява милиарди клетки, които пътуват през кръвния поток. Тяхната основна функция е да защитават тялото от чужди тела (антигени) като бактерии, вируси и ракови клетки.

Когато сме под стрес, способността на имунната система да се бори с анти-телата е намалена. Хормонът на стреса може да подтисне ефективността на имунната система като намалява броя на така наречени лимфоцити. Стресът може да оказва влияние върху имунната система и косвено, взимайки за пример големият брой хора , които подтискат ежедневния стрес с пиене и пушене, което от своя страна понижава здравето на имунната ни система.

Стресът се свъзрва с:

  • главоболие;
  • инфекциозно заболяване (например грип);
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • диабет, астма и стомашни язви.
  • рак

Напрежението се свързва и с болести на стомашно чревния тракт. Под влияние на стрес, храносмилането се подтиска. Това от своя страна води до язви в корема. Адреналиът, освободен по време на стресовата реакция може също да доведе и до язви. Психическото натоварване също оказва влияние на имунитета като напрежението резултатира във високо кръвно налягане.

Хипертонията е сред основните заболявания причинени при системно повишаване на кръвното налягане. Освен болест на сърцето, стресът води до повишени нива на холестерол в кръвта, чрез действието на адреналин и норадреналин върху освобождаването на свободни мастни киселини. Това може да причини съсиреци в кръвта и в стените на артериите, както и запушването им.

Намаляване на стреса може да се използва като лечение и превенция на много заболявания на сърдечно-съдовата и ендокринната система. С намаляване на стреса се облекчава хипертоничната болест, а от ендокринните заболявания – диабет, поликистозни яйчници, хипертиреоидизъм.

Ако сте стресирани, първата стъпка да се справите е да установите каква точно е причината. Дали това се дължи на работата Ви, на някакъв личен проблем, на прекомерното количество ангажименти.

Някои от причините, които повишават нивата на стрес, като натиск на работното място, проблеми във взаимоотношенията или финансови затруднения са лесни за идентифициране. Но прозаични ангажименти, като грижи за децата или друг член на семейството, ежедневните дейности в домакинството, организиране на почивка или празници, също могат да допринесат за повишаване нивото на стрес.

Още за това как да намалите стреса | от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart