Умора и липса на енергия – Спад в имунната система

Често ли се чувствате уморени и апатични? Много често умората  се свързва със спад в имунната система.

Нямате желание за никаква дейност и искате да се приберете вкъщи и да легнете пред телевизора. Ако чувствате постоянна умора, дори след като сте си починали през уикенда, значи имате сериозна липса на енергия.Налага се да направите някои сериозни промени в начина си на живот, които играят важна роля за запазването на енергията.

Чувствате умора без причина?

Tова  са симптоми на хронична умора.Умората обикновено има своята причина. Тя е вследствие на недоспиване, тежък физически или умствен труд, пренапрежение или стрес.Когато обаче изпитвате хронична умора без видима причина, това е признак на изтощение, което влияе изключително зле на организма. Ставате сутрин без енергия, да не говорим, че ставате много трудно. След работен ден ви се иска единствено да легнете, нямате желание за нищо.

Трудности при изправянето -те са сигурен белег за изтощение. Обичайните рутинни дейности, които вършим всеки ден са затруднени, значи организмът ни е прекалено изтощен, за да ги изпълнява. Това състояние е напълно нормално и се обяснява с различни  причини – сезонна физическа, емоционална  умора.

Депресия, Невроза и Умора

Пролетта и есента са двата преходни сезона, през, които постепенно тялото се приспособява към различните температури, различното налягане. По специално това са месеци на депресия, неврози и  умора. Преходът между сезоните  – особено зима – пролет, лято – есен поставя организма под допълнително напрежение. Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят се увеличава, намалява – респективно увеличава се или намалява слънчевата активност. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система. Първите признаци, по които можете да познаете сезонната умора са:

  • Липса на апетит
  • Безсъние
  • Главоболие
  • Постоянна отпадналост
  • Раздразнителност

Вреден ли е стреса за здравето?

Психическото здраве на съвременния човек е постоянно застрашено от фактори, предизвикани от динамичната среда, липсата на сигурност и неспособността да се приеме и реагира на настъпващите промени в обкръжаващия свят. Хроничният стрес, на който сме подложени ежедневно, води до множество здравни проблеми като: намаляване на имунитета, повишено кръвно налягане и сърдечносъдови болести, стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, запек.

Дългите тренировки водят до спад в имунната система

Има доказателства, че твърде интензивното натоварване при спорт и фитнес също може да намали имунитета. Изследванията показват, че повече от 90 минути упражнения за издръжливост с висока интензивност могат да направят  и спортистите податливи на заболяване до 72 часа след тренировъчната сесия. Това е важна информация за онези, които се състезават в по-дълги събития като маратони или триатлони ,фитнес пристрастени хора.Интензивното упражнение изглежда причинява временно намаляване на функцията на имунната система. Изследванията са установили, че по време на интензивни физически натоварвания тялото произвежда определени хормони, които временно понижават имунитета.Кортизолът и адреналинът, известни като хормоните на стреса, повишават кръвното налягане и нивата на холестерола и потискат имунната система. Този ефект е свързан с повишената чувствителност към инфекция при атлети при спортовете за издръжливост след екстремни упражнения .Ако се тренира за събития за ултра издръжливост, ключов компонент от тренировката трябва да включва достатъчно дни за почивка и възстановяване, за да може тялото (имунната система) да се възстанови.

Imunocea - за силна имунна система и висок тонус

 

Не само физическият стрес увеличава отделянето на кортизол и адреналин. Психологическият стрес също може да увреди имунитета и да доведе до увеличаване на настинките и грипните инфекции.Изследователи от щата Охайо проследяват хора, които изпитват  стрес от грижата за любим човек с болестта на Алцхаймер и установяват, че са имали два пъти повече настинки от останалите. Много често умората  се свързва със спад в имунната система

Синдром на хроничната умора и връзка с имунитета

Синдром на хроничната умора е нелечимо заболяване, водещо до пълно физическо и психическо изтощение. Това е още една от болестите на модерното общество Особено застрашени са хората, които работят много. Симптомите на тази болест са разнообразни. Най-ежедневни дейности водят засегнатите до пълно изтощение и дори почивката не им носи облекчение. Всичко това е придружено често и от нарушена способност за концентрация, повишена светло и шумочувствителност, променени усещания за температура, както и стомашно-чревни оплаквания и хронични болки по цялото тяло.Заболелите от нея са физически и психически напълно изтощени, а имунната им система е претоварена.В много случаи „Синдромът на хроничната умора” се „отключва” след друго заболяване – например херпес зостер или от генетично намалена ефективност на имунната система.

 

Хроничната умора е знак на спад в имунната система. Нормално е, когато умората е в следствие на тежка работа, упражнения или натоварвания като цяло. Но ако се чувствате постоянно изтощени, ако се задъхвате лесно,  или ако малки промени оказват влияние върху енергията и настроението ви,  то това вече може да е един от симптомите за отслабена имунна система.Ако често ви се налага да посещавате доктора и да приемате антибиотици поради възпаление на ушите, белите дробове, гърлото, венците и др., то това е симптом, че антителата в нашия организъм не могат успешно да се преборят сами с болестите. Трябва да се научите как да подкрепяте имунитета си.

Прихващате ли всеки вирус, който се намира около вас и смятате ли, че ще сте следващия излязъл в болничен, когато някой от колегите ви се разболее? Боледувате ли от грип  два пъти годишно и имате проблеми с херпес? Често ли страдате от възпалено гърло или други симптоми на настинка? Не се нуждаете от по-очевидни сигнали! Определено се нуждаете от подсилване на имунната си система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart