Адаптивна Имунна система

Адаптивен имунитет – придобита имунна система

Имунната система е  сложна и взаимосвързана система, която има два пътя за справяне с чужди микроорганизми и агенти. Вроденият имунитет е неспецифичен и е насочен към всичко, което се разглежда като чуждо за тялото, докато адаптивната система е насочена към специфични чужди вещества. И двете имунни рамена работят заедно, за да помогнат за защита на тялото от чужди вещества и микроорганизми.

Адаптивната имунна система (наричана още придобита имунна система) се състои от специализирани клетки и процеси, които участват в елиминирането или предотвратяването на патогенни предизвикателства. Адаптивният имунен отговор осигурява имунна система със способността да разпознава и запомня специфични патогени, постигане на по-силен отговор всеки път когато  среща патоген. Адаптивният имунитет се задейства, когато патоген нахлува във вродената имунна система и генерира прагово ниво на антиген.

Механизмите на този ефект са изследвани и изглежда включват не само косвените ефекти на бактериите, произвеждащи млечна киселина, и бактериалните съставки върху имунните клетки, производството на късоверижни мастни киселини (SCFA) и свързването към SCFA рецепторите върху левкоцитите, но също така директно въздействие върху компонентите на имунната система.

Памет на имунната система

Вроденият имунитет е първият имунологичен, неспецифичен механизъм за борба с инфекциите. Този имунен отговор е бърз, настъпващ минути или часове след агресията и се медиира от множество клетки, включващи фагоцити, Т-клетки, мастоцити, базофили и еозинофили, както и системата на комплемента. Адаптивния имунитет се развива във връзка с вродения имунитет, за да се премахнат инфекциозните агенти, тя се основава на плътно регулираното взаимодействие между Т-клетките, АРС и В-клетките. Основна характеристика на придобития имунитет е развитието на имунологична памет или способността на системата да учи или записва своя опит с различни патогени, което води до ефективни и бързи имунни отговори след последващо излагане на същите или подобни патогени.

Имунитетът представлява защитната реакция на макроорганизма срещу бактерии, вируси, гъби, паразити и други генетично чужди вещества и клетки. Човекът и другите бозайници живеят в свят, който е населен както от патогенни, така и от непатогенни микроорганизми. Те съдържат огромен брой токсични и алергенни вещества, които застрашават нормалната хомеостаза. Микробиалният спектър включва както патогенни и условно патогенни микроорганизми, така и полезни организми, които живеят в симбиоза с гостоприемника. Патогенните микроби притежават разнообразна колекция от механизми, чрез които се възпроизвеждат, разпространяват и застрашават здравето на гостоприемника. Нашата околна среда съдържа огромна гама от патогенни микроби и токсични вещества, които предизвикват заболявания чрез широк набор от патогенни механизми. Следователно, не е изненадващо че имунната система използва комплексен набор от защитни механизми за контрол и елиминиране на чуждородните организми пападнали в нейното полезрение. Обща характеристика на имунната система е, че тези механизми разчитат на откриването на структурни характеристики на патогена или токсина, които я обозначават като различна (чужда) от клетките на гостоприемника. Тази дискриминация между свое и чуждо е от съществено значение, за да позволи на имунната система да премахне заплахата без да навреди на собствените си клетки и тъкани.

Имунната система е еволюирала, за да предпази гостоприемника от вселената от патогенни микроби, които постоянно се променят. Имунната система също помага на домакина да елиминира токсичните или алергенни вещества, които навлизат през лигавичните повърхности.Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества.

В действителност имунната система се счита за толкова сложна, колкото и нашата нервна система и не само е в състояние да произведе антитела за всеки един от милионите различни инфекциозни агенти, но е в състояние да запамети как се произвеждат тези агенти за десетилетия. Ключ към функцията на имунната система е действието на белите кръвни телца, като НК, T и Б клетки, които формират основата на имунната система

Поддържане на силна имунна система

Ако нашата имунна система се поддържа на оптимално ниво, честота на разболяване е по-ниска и е по-малко вероятно да развием анормални клетки. Също така, когато се разболеем или имаме някакво физическо нараняване, здравата имунна система може да осигури възможно най-бързото възстановяване.  Без здрава имунна система тялото и ума изпадат в състояние на „болнично здраве“, което значително удължава времето за възстановяване на нормалната жизненост.

Добър индикатор за състоянието на нашата имунна система е колко енергични или жизнени се чувстваме. Ако се почувстваме отпаднали или слабост, то най-вероятно имунна система е отслабнала. Ние интуитивно сме наясно с това и използваме изрази като :”паднали са ми батериите”, „ изморен съм” когато не се чувстваме добре. Обикновено се опитваме да компенсираме тези усещания с приемането на повече кофеинови напитки, консумирането на повече захар и  всичко, което ни зарежда с “енергия”. Въпреки, че това може да доведе до временно облекчение е опасно като дългосрочно решение, тъй като организма се намира в положение на зависимост от тези „помощни средства”и се налага да взема повече и повече от тях само за да  поддържа „нормалното“ функциониране на тялото . Силната имунна система не само определя здравето на човешкото тяло, но и психическото му състояние. 

Имунната система и стареенето

Имунната система представлява съвкупност от различни клетки, които се влияят силно от стареенето. Това е причината с възрастта тя да реагира по-слабо на различни стимули. Вследствие на това възрастните са по-податливи на заразни болести и се възстановяват от тях по-дълго време.Върху функционирането на имунната система важно влияние оказва и здравословният начин на живот. Поради това е особено важно възрастните да се придържат към здравословен и балансиран начин на хранене, допълващи  диетата хранителни нутриенти с доказани  качества и произход , достатъчно физически упражнения и да се предпазват от заразни заболявания.

Едно от най-изследваните последствия на стареенето е намаленото функциониране на имунната система. Имунната система на възрастните показва по-лош отговор към причинителите на нова болест или дори към причинителите на болест, от която вече са преболедували в миналото. Вследствие на това възрастните са по-податливи на заразни заболявания като грип и други видове вирусни  и бактериални   инфекции.От друга страна, възпаленията, които се причиняват от функционирането на вродената имунна система, са по-интензивни и траят по-дълго време. Това е причината възрастните хора да страдат по-често от възпалителни заболявания ,сърдечносъдови заболявания, болест на Алцхаймер, Паркинсон и остеоартрит.

Ехинацея Мощен Имуностимулант
elderberry
Astragalus-Membranaceus

Билки за силна имунна система

Антимикробни и адаптогенни билки като  бъз, астрагал, ехинацея, гъби майтаке  са сред тези, които трябва да са наблизо, в случай, че почувстваме отпаднали или при първи признаци на  заболяване.Това  са невероятни белодробни тоници, антимикробни средства и помагат  процеса  на бързо  оздравяване и  възстановяване.

Ако погледнем назад в историята, много домашно приготвени лекарства са съдържали определени видове гъби,  поради техния положителен ефект, който днес приписваме главно на полизахаридите бета глюкани. Те представляват големи молекули захар, които са съставна част на различни гъби, и за които е доказано, че стимулират функционирането на имунната система.Редица проучвания, проведени от норвежки и британски специалисти върху над 100 доброволци, показват, че бета глюканите действат положително на функционирането на имунната система и стимулират производството на имунни клетки и при възрастните хора. Тяхното имуомодулиращо действие – регулира отговора на имунната система в посока създаване на равновесие в  имунитета. Това означава, че стимулира „сънливата“ имунна система и успокоява „твърде активната“ имунна система .

Черния бъз намалява продължителността и тежестта на симптомите на грип. Чести симптоми на грипа, като треска, студени тръпки, болки в гърлото, мускулни болки и умора, може да отмият по-бързо с приема на  бъз .

Dr. Madeleine Mumcuoglu от Hadassah-Hebrew University (Израел) установил, че черният бъз обезврежда вирусните ензими и пречи на проникването им в здравите клетки в лигавицата на носа и гърлото. Използван преди инфекцията,  черен бъз я предотвратява, а взет след нея, той предотвратява разпространението на вируса през дихателните пътища. В едно клинично проучване 20% от участниците в проучването съобщават за значително подобрение в рамките още на 24 часа, 70% до 48 часа, а 90% твърдят, че са излекувани за три дни. Обратно, на пациентите, получаващи плацебо, са им били необходими 6 дни за възстановяване.

Екстрактът от билката ехинацея  се грижи за оптималните функции на имунната система. Редуцира значително множество от симптомите на настинка, грип, инфекции и други състояния. Екстрактът съдържа комбинация от активни компоненти. За една част от тях се счита, че имат антимикробно действие, а за друга – положителен ефект върху имунната система. 

Растителни бета глюкани, адаптогени, антоциани, биофлавоноиди и сапонини ускоряват процеса на възстановяване след боледуване и укрепва защитните сили на имунната система

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart