Черен бъз

ЧЕРЕН БЪЗ – ЗА СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА

Черния бъз се слави като естествено средство за борба с различни болести, включително грип, настинка и диабет.

Какво представлява и защо е полезен черния бъз: Sambucus Nigra?

Sambucus nigra е род на цъфтящи растения в семейство Adoxaceae. Плодовете на по-старите растения се използват в традиционната медицина. Черният бъз се среща в Европа, Африка и части от Азия, разпространен е и в САЩ. Характеризира се с широколистни листа, бели цветя и плодове, които се превръщат от зелено в червено до черно, когато са узрели.

Sambucus nigra е пълното научно наименование на най-разпространения сорт, използван за медицински цели. Sambucus nigra е видът, върху който са проведени по-голямата част от научните изследвания. Това е широколистно дърво, с кремаво-бели цветя и черни плодове. Други популярни имена за Sambucus nigra са: черен бъз, европейски  бъз и европейски черен бъз.

Дървото от черен бъз дава плодовете, които се срещат в сиропи, конфитюри, вино както и в други лечебни и кулинарни изкушения.

Ползи за Човешкото Здраве

Високо пречистеният екстракт от плодове на черен бъз има изключително много ползи за здравето.

Най-значимите ползи за здравето на екстракта от черен бъз включват:

  • Способността му да облекчава алергиите
  • Стимулира имунната система
  • Предпазва от бактерии и инфекции
  • Понижава кръвната захар
  • Успокоява храносмилателния процес
  • Забавя/предотвратява разпространението на рака

Ползите за здравето на черният бъз включват естествено подобряване и нормализиране на състояния като настинки, грип, проблеми със синусите, нервни болки, възпаления, хронична умора, алергии, запек и дори рак. Когато се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите, екстрактът рязко намалява продължителността на грипа, като се наблюдава облекчение на симптомите  средно четири дни по-рано.

Когато става дума за антиоксидантна сила, черният бъз е с по-високи стойности на биофлавоноиди, отколкото боровинките, горските плодове и къпините. Изключителните свойства на Elderberry

Черния Бъз при настинка и грип

Черният бъз е подходящ за общо усилване на имунната система. Високо пречистените  екстракти от плодовете съдържат химични съединения, наречени антоциани, за които е известно, че имат силно имуностимулиращи ефект. Екстрактът от бъз е показал, че е ефикасен и повлиява симптомите на настинка и грип.

Научно изследване от 2016 г, публикувано в Nutrients, показва, че екстракт от бъз може да намали средната продължителност и симптомите на настинка и грип.

Няколко проучвания са показали, че високопречистения екстракт е много ефективен при смекчаване на грипните симптоми. По-специално, флавоноидите в екстракта от бъз облекчават човешкия вирус на грип H1N1, както и вируса на Инфлуенца по птиците H5N1.

Медицинско научно изследване от 2009 г. представя резултати от пациенти в две групи:

Една група получила ежедневно четири дози от 175 милиграма патентован екстракт от бъз, а другата група получавала плацебо в продължение на два дни.

Групата, третирана с черен бъз, показва значително подобрение до изчезване на повечето симптоми на грип, докато плацебо групата не показва подобрение или увеличава тежестта на симптомите. Научната изследователска комисия заключава, че екстрактът е ефективен при борбата със симптомите на грип.

Ефективен при Инфекция на синусите

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на черния бъз имат положително въздействие при възпаление на синусите.

Синусовата инфекция е състояние, при което кухините около назалните пътища се възпаляват, а тази антивирусна билка е естествено средство за лечение на синусите.

Проучване, проведено от Института по вътрешна медицина към Университетската болница в Цюрих, Швейцария, изследва използването на патентован продукт от плод на черен бъз.

Учените използват този продукт за лечение на бактериален синузит заедно с антибиотик (доксициклин или вибрамицин) и деконгестант.

Хората, които приемат комбинацията  са били много по-добре в сравнение с тези, които изобщо не са приемали продукта от черен бъз.

Черния бъз е описан в Наръчника за лекарствените средства за растителна защита още през 1985 г. и са изброени в референцията на Mossy’s Nursing Drug за 2000 г. за настинки, грип,инфекции, инфекции в носа и гърдите както и сенна хрема.

Използва се за лечение на диабед

Както цветът, така и плода са традиционно използвани за лечение на диабет, защото понижават кръвната захар. Изследванията потвърждават, че екстракти от плод стимулират метаболизма на глюкозата и секрецията на инсулин, като понижават нивата на кръвната захар.

Изследвания, публикувани в Journal of Nutrition, оценяват ин витро инсулиноподобните и инсулиновите действия на черния бъз. Изследването установи, че воден екстракт от узрели плодове на бъз значително увеличава глюкозния транспорт, глюкозното окисление и гликогенезата без инжектиране на инсулин.

Какво е гликогенезата и защо е важно?

Гликогенезата е процес, при който излишната глюкоза се превръща в гликоген – намаляване на нивата на кръвна захар в кръвообращението, мускулите и черния дроб, което помага да се поддържа нормална кръвна захар.

Потушава Алергиите

Екстрактите от черен бъз са известни за борбата с симптомите на алергиите. Тъй като алергиите отключват свръх реакци, способността на черния бъз за подобряване на имунната система и успокояване на възпалението помага за облекчаване на алергията.

Фармаколозите поставят черния бъз  в списъка на най-ефективните растения, използвани за лечение на сенна хрема. Може да се използва за лечение на алергии самостоятелно или в комбинация с други високо пречистени екстракти. Екстрактът от черен бъз се използва и за детоксикация на тялото чрез подобряване на функцията на черния дроб.

Помага за предотвратяване на рака

Екстрактът от черен бъз е богат на антоцианини които имат широк спектър от терапевтични, фармакологични и анти-канцерогенни свойства.

Лабораторните изследвания конкретно показват, че черния бъз има свойства за предотвратяване или забавяне на развитието на канцерогенните процеси.

Едно проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, сравнява противораковите свойства на европейските и американските плодове от бъз. Европейският бъз (Sambucus nigra) е известен с медицинската си употреба и съдържа антоцианини, флавоноиди и други полифеноли, които допринасят за високия антиоксидантен капацитет на плодовете си, а от там антиканцерогенния му ефект.

Черния бъз е естествен диуретик

Високо пречистения екстракт от черен бъз е доказан че стимулира уринирането, както и чревната перисталтика. Лекарите предписват диуретици, когато тялото задържа твърде много течности, което е често срещан проблем при възрастните хора.

Тонизира кожата

Високо пречистения екстракт от черен бъз все по-често се прилага в козметичната индустрия. Високото съдържание на биофлавоноиди и антиоксиданти, заедно с високото съдържание на витамин А, го правят страхотен за здравето и тонуса на кожата. Изследователите твърдят, че съставките съдържащи се в черния бъз подмладяват кожата по естествен начин.

Подобрява сърдечното здраве

Високите нива на фибри в плодовете на черния бъз помагат за отстраняване на излишния холестерол от системата и дават възможност за HDL (добър) холестерол, от който тялото се нуждае. Това може да помогне да се елиминират шансовете за развитие на атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми.

Високото ниво на калий в плодовете на черния бъз също защитава сърцето чрез отпускане на напрежението на кръвоносните съдове и артериите. Като вазодилататор, калият може да намали значително кръвното налягане и да поддържа сърдечното здраве.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart