Силен имунитет

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ИМУННАТА СИСТЕМА ИМА НУЖДА ОТ ПОДСИЛВАНЕ?

 

Симптоми на отслабена имунна система

 

Съвкупността от множеството биологични структури и процеси в организма, предпазващи го от болести , се нарича имунна система.

Омръзнало ли ви е да давате пари за вредни антибиотици, които само временно тушират симптомите, но вредят дългосрочно върху имунната система? Имунната система и нейното състояние е от основно значение за здравето и борбата с неприятните болести.

Как да разберете, че имунната ви система е отслабена и се нуждае от подсилване? Симптомите изброени по-долу ще ви дадат ясен знак, че нещо не е наред с естествената защита на организма.

1. Хронична Умора

Умората е индикатор на спад в имунната система. Непрекъснатото изтощение, липсата на енергия или резките промени в настроението говорят само за едно: Отслабена имунна система.

Когато имунитета е силен, организма се изморява много трудно, само при наличие на тежко физическо или умствено натоварване като възстановяването е бързо и естествено. Ежедневния тонус и положително настроение е правопропорционален на силната и правилно функционираща имунна система.

2. Зачестени бактериални и вирусни инфекции

Бактериалните инфекции са често срещани под формата на възпалено гърло, венци, дробове, уши, кожа, нос и черва.

Това неминуемо говори за наличието на чужди за организма тела, с които нашата имунна система не може да се пребори. В този случай, често се прибягва до антибиотици, което е изключително вредно за здравето в дългосрочен план

Ако лесно се заразявате с вируси и боледувате от грип повече от веднъж годишно, това отново говори за отслабена имунна система. Наличието на херпеси и възпаленията характерни за настинка алармират, че имунитета е слаб и не може да се пребори с антителата в организма.

3. Прекомерна употреба на антибиотици

От всички лекарства, с които изтощаваме чревната си флора, определено най-вредна е употребата на антибиотици. Най-често срещаните последствия от прекомерната употреба на антибиотици са:

  • Антибиотична резистентност, което прави бъдещото лекуване на инфекции още по-трудно;
  • Увреждане на тъкани и органи в тялото, особено на стомаха, черния дроб, тънките черва и дебелото черво;
  • Унищожаване на видове полезни микроби в червата, някои от които никога не се възстановяват.

4. Алергии

Алергиите са изключително неприятно предизвикателство за нашия организъм. Естествената функция на имунната система е да се справя с тях, но наличието на такива, определено насочва към слаба имунна система.

При такива състояния, вашия доктор най-често би изписал имуностимуланти или имуномодулатори за да предизвика натуралната реакция на организма да облекчи алергията с подсилване на имунната система.

5. Бавно зарастване на рани

Сред основните симптоми на имунна недостатъчност е и трудноста на зарастването на раните. Когато регенерацията на клетки в тялото е нарушена определено може да се говори за слаба имунна система.

Примери за това са кожните проблеми, пъпки, автоимунни заболявания, тумори и други.

Недостатъчната сила на имунитета способства за развитието на инфекциозен процес в организма, което е възможно да забави темповете на регенерация.

6. Постоянен Стрес

Хроничният стрес предизвиква синтез на хормони, които потискат защитните сили на организма. Справянето с високите нива на стрес включва повишаването на имунната функция на организма. Здравия сън и спокойствието са от ключово значение за състоянието на нашето здраве.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Add to cart